Od štvrtka možno pri Náchode navštíviť Múzeum Waldemara Matušku

05.07.2012 Celý región

Praha 4. júla (TASR) - Už vo štvrtok sa širokej verejnosti otvoria brány Múzea Waldemara Matušku, ktoré pri príležitosti nedožitých 80. narodenín slávnej osobnosti československej populárnej hudby zriadili v objekte Prvého vojenskohistorického múzea Miroslava Frosta na Riegrovom námestí v Josefove neďaleko Náchoda. Informoval o tom internetový server iDNES.cz.

Múzeum, ktorého vznik podporilo aj mesto Jaroměř, bude počas prázdnin otvorené cez sviatky a víkendy vždy v čase od 09.00 h do 12.00 h, ako aj od 13.00 h do 16.00 h.

Za zriadením múzea stojí Matuškov veľký obdivovateľ a priateľ Miroslav Frost.

Súčasťou expozície bude napríklad oblek, ktorý mal zosnulý spevák pri návšteve u niekdajšieho prezidenta Václava Havla, alebo koncertný klavír, na ktorom hrával Waldemar Matuška pri poháriku vína.

Oba tieto exponáty prepožičala vdova po umelcovi Olga Matušková, ktorá si na vernisáži v spoločnosti priateľov zaspievala slávny song Sbohem lásko.

Matušku bude však pripomínať napríklad aj vojenská čiapka, v ktorej nakrútil scény do filmu Kdyby tisíc klarinetů; nová busta z dielne sochára Petra Nováka; osobný list, ktorý spevákovi adresoval v januári 1991 prezident USA Ronald Reagan, či desiatky rôznych nosičov zvukových záznamov, plagátov a fotografií.

Chýbať nebudú reklamné tlačoviny zo socialistického Československa: na reklamách pre Laktos vtedy Matuška s kolegami pózoval pod sloganom "Každý deň pesničku, každý deň mlieko!"; na iných propagoval pivo a iné produkty.
 
 
 
 

Vyberte región